2021-ва година донесе рекорд за последното десетилетие по намаляване на местни

...
2021-ва година донесе рекорд за последното десетилетие по намаляване на местни
Коментари Харесай

Созопол и София са с най-високи местни данъци

2021-ва година донесе връх за последното десетилетие по понижаване на локални налози - има цели 48 случая на събаряне на ставки. Повишенията обаче са повече  - 76. Като цяло локалните данъци са по-ниски в дребни общини от селски вид като Грамада (Видинско) и Сатовча (Благоевградско), а първенци по данъчна тежест са Созопол и София. Това разкрива разбор на Института за пазарна стопанска система - част от  огромното проучване   ”.  

Вече 10 следващи години специалистите от ИПИ събират данни за данъците, които имат основно значение за приходите общинските бюджети - сграден налог (за нежилищни имоти на фирми), данък за прекачване на благосъстоятелност,  налог върху транспортните средства (за коли с мощност от 74 kW - 110 kW), патентен налог за търговците на дребно (с до 100 кв. м комерсиална площ). Проучването вкрючва и облагането на таксиметровите транспорти. Оказва се, че през 2021 година максимален брой увеличения има при налога върху недвижимите парцели (34), а най-вече понижения – при налога върху транспортните средства (23).

Авторите на разбора наблюдават данните през годините, с цел да потърсят аргументите и логиката за нарастванията и пониженията. И откриват ясна наклонност: 

Ставките на локалните налози се задържат в изборна година, само че след това се качват. Така през 2015 година и 2019 година - когато гласувахме за кметове и общински съветници, данъците съвсем не се трансформират, само че пък в идващите две години се усилват за много обитаеми места. През 2020 година е налице повдигане на налозите в най-вече общини, като покачването продължава и през тази година. Но от ИПИ означават, че 2021-ва е и годината с най-вече понижения на локалните налози за последното десетилетие. Това си има разумно пояснение - местните управляващи се пробват да смекчат данъчната тежест за бизнеса и жителите заради пандемията и икономическите последици от борбата с ковид.

През 2020 година в огромна част от общините заплащанията на локалните налози бяха отсрочени (обикновено до края на месец юни), а в някои бяха понижени и по мярка. Продължаващата изключителна епидемиологична конюнктура при започване на 2021 година се вижда и в рекордния брой понижени налози в общини, макар че те въпреки всичко не могат да вземат превес над случаите на нараствания, показват икономистите.         

Интерактивните карти, готови от ИПИ, позволяват да се видят и сравнят размерите както на общата данъчна тежест, по този начин и на всеки от обсъжданите локални налози за всички 265 български общини. На регионално равнище със доста по-ниско равнище на усреднените локални налози са Видин и Монтана, а с най-високо – столицата. Сред общините най-ниско е данъчното задължение в Грамада (Видинско), Сатовча (Благоевградско), Георги Дамяново (Монтанско), а най-висока – в Созопол, София, Пловдив и Бургас.

 

Картата показва показател на данъчната тежест в 265-те общини в страната. Равнищата на наблюдаваните от ИПИ локални налози са сложени на канара от 0 до 100, където 0 е най-ниската локална данъчна тежест в страната, 100 - най-високата.

 

ИЗВОДИ

Като цяло нарастванията в локалните налози в българските общини всяка година са повече на брой от пониженията. Задържането на равнището на данъчната тежест в изборните години е ясно очевидно, както и последващото навсякъде повишение. В по-големите общини локалните налози са по-високи. Увеличенията на локалните налози обаче не водят до осезаемо повишение на потенциала за генериране на доходи и финансите на общините остават мощно подвластни от прехвърлянията от централния бюджет. Конкуренцията сред общинските управляващи в опит за обезпечаване на добра бизнес среда и висок стандарт на живот на жителите може да стане факт единствено при финансова децентрализация, заключава анализът на ИПИ. 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР